„Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”

zywnosc

Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energia zużyta do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. 15 marca Federacja Polskich Banków Żywności zaczyna kampanię informacyjną „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”. Kampania potrwa do końca kwietnia, więcej informacji można znaleźć na stronie www.niemarnuje.pl. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności obok walki z niedożywieniem należy do podstawowych zadań Federacji Polskich Banków Żywności i zrzeszonych w niej Banków Żywności. Celem kampanii „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie” jest rozbudzenie świadomości, jak znaczne skutki dla środowiska ma marnowanie jedzenia i jednoczesne wskazanie na codzienne sposoby przeciwdziałania marnowaniu. W ramach kampanii zaplanowano reklamy na nośnikach zewnętrznych w 15 miastach Polski, emisję spotu telewizyjnego, reklamę prasową i filmy edukacyjne. Żyjemy coraz szybciej. Kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów ani posiłków. Potem równie szybko uznajemy jedzenie za śmieci. Jedna trzecia pełnowartościowego jedzenia trafia na śmietnik, w Polsce jest to rocznie według danych Eurostatu 9 milionów ton żywności. Kampania zwraca uwagę, że marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny. Nawet wyrzucona kanapka przyczynia się do degradacji środowiska. Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, kilogram ziemniaków to 300 litrów. Żeby wyprodukować kilogram wołowiny, potrzeba 5 – 10 tysięcy litrów wody. Jedynie z powodu zmarnowanej żywności Europejczycy doprowadzili w ubiegłym roku do niepotrzebnej emisji 170 milionów ton dwutlenku węgla, to tyle, ile emituje rocznie CO2 cała Holandia lub Wenezuela. Ale jest i dobra wiadomość. Dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych – nie marnując jedzenia. Wszystko, co trzeba zrobić to trzymać się zasad 4P:
PLANUJ → tygodniowe menu, zakupy
PRZETWARZAJ → rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty
PODZIEL SIĘ → żywnością którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi
POSEGREGUJ → oddzielaj bioodpady od innych śmieci
Więcej informacji jak można ograniczyć marnowanie żywności z korzyścią dla środowiska na:
www.niemarnuje.pl i www.bankizywnosci.pl

Powered by WordPress | Designed by: Free Web Hosting | Thanks to Credit Union Rates, MMOs and Audio Store created by F-MEDIA